Still Loading...

Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Post #46 Posted on Sun Jan 29, 2012 1:00 am
ajaaja wrote:Setting tayar untuk top-speed, aku rasa PR2 depan belakang BUKANLAH pilihan terbaik. Ini disebabkan struktur tayar PR2 yang agak keras di tengah dan tidak sesuai untuk tayar hadapan.

Motor akan gudik-gerudi pada kelajuan tinggi disebabkan masalah PR2 hadapan yang tidak grip.

Seeloknya setting untuk top-speed ialah tayar lembut di hadapan (mcm OEM Dunlop tu) agar lebih grip dan maybe PR2 di belakang - ikut pengalaman sekarang.

Kenyaataan di buat oleh Kangkang Motors dan disokong oleh aku...


tak jugak ajajaa...aku pernah pakai PR2 kat er6 aku dulu..rembat sampai 210KM tak rasa glelong pon...
Image

012-6767027
6782 Posts
Joined: Mon Apr 18, 2011 10:40 pm

Re: Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Postby imran Z »

Post #47 Posted on Sun Jan 29, 2012 3:31 am
pakai lah 016, mmg mencengkap hi speed dan lefer sbb lembut. tapi jgn haraplah bole tahan lama. huhu.
1245 Posts
Joined: Wed Apr 20, 2011 9:10 pm

Re: Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Postby purodoraibusutairu »

Post #48 Posted on Sun Jan 29, 2012 8:24 am
purodoraibusutairu wrote:pakai lah 016, mmg mencengkap hi speed dan lefer sbb lembut. tapi jgn haraplah bole tahan lama. huhu.
weekend bike jer...
1897 Posts
Joined: Wed Apr 20, 2011 9:04 am

Re: Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Postby ustaz er6 »

Post #49 Posted on Sun Jan 29, 2012 10:04 am
tu la pasal ustad. saya pakai hari2 gi keje. kena pulak hiway nkve simen rwg-kl. sekejap je dah tinggal separuh
1245 Posts
Joined: Wed Apr 20, 2011 9:10 pm

Re: Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Postby purodoraibusutairu »

Post #50 Posted on Sun Jan 29, 2012 11:27 pm
klu gitu pakai pr2
1897 Posts
Joined: Wed Apr 20, 2011 9:04 am

Re: Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Postby ustaz er6 »

Post #51 Posted on Mon Jan 30, 2012 10:17 am
imran Z wrote:
ajaaja wrote:Setting tayar untuk top-speed, aku rasa PR2 depan belakang BUKANLAH pilihan terbaik. Ini disebabkan struktur tayar PR2 yang agak keras di tengah dan tidak sesuai untuk tayar hadapan.

Motor akan gudik-gerudi pada kelajuan tinggi disebabkan masalah PR2 hadapan yang tidak grip.

Seeloknya setting untuk top-speed ialah tayar lembut di hadapan (mcm OEM Dunlop tu) agar lebih grip dan maybe PR2 di belakang - ikut pengalaman sekarang.

Kenyaataan di buat oleh Kangkang Motors dan disokong oleh aku...


tak jugak ajajaa...aku pernah pakai PR2 kat er6 aku dulu..rembat sampai 210KM tak rasa glelong pon...


er6 dulu takde tong kuning bro .... :lol: :lol:
11606 Posts
Joined: Tue Apr 19, 2011 9:47 am

Re: Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Postby karakking »

Post #52 Posted on Wed Feb 01, 2012 12:33 am
dah pakai bt023 depan blkg nak dekat 10K km dan bunga masih byk .. macam boleh tahan lama ni.. tapi memang masa corner high speed terasa goyang2 sikit. confidence level terus turun kena slow down lah.. sebelum ni stock dunlop pun takde rasa goyang camni.. :?

tapi disebabkan faktor2 ekonomi 023 akan digunapakai sampai botak lah :doh: Nak try PR pulak kut pastu :pray:
31 Posts
Joined: Sun Jan 29, 2012 10:35 pm

Re: Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Postby zailanz »

Post #53 Posted on Wed Feb 01, 2012 10:17 am
sifu PBs, kalau pakai tayar depan lain blkg lain, tapi just utk highway ride jer ok tak ? budget punya pasai nak masuk yang 2nd hand tapi lain2 la. depan metzeller m3, blkg bt020.. huhu
1245 Posts
Joined: Wed Apr 20, 2011 9:10 pm

Re: Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Postby purodoraibusutairu »

Post #54 Posted on Wed Feb 01, 2012 10:58 am
purodoraibusutairu wrote:sifu PBs, kalau pakai tayar depan lain blkg lain, tapi just utk highway ride jer ok tak ? budget punya pasai nak masuk yang 2nd hand tapi lain2 la. depan metzeller m3, blkg bt020.. huhu


dua2 tayar nie tak pernah pakai, tapi aku selalu buat juga campur2 nie ... so far layan karak no hal la .... Aku buat bila tayar depan masih elok tp tayar bkg borak. Lepas tayar depan tu botak, aku tukar la ke jenis yang sama balik. Dah try (Bkg - Depan combo) BT021-Dunlop SportMax, BT021-PR2, PR-2-BT023, Dunlop-BT23. AngleST-Dunlop, Diablo strada - AngleST. Macam tu la lebih kuranggg ....
11606 Posts
Joined: Tue Apr 19, 2011 9:47 am

Re: Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Postby karakking »

Post #55 Posted on Wed Feb 01, 2012 11:39 am
karakking wrote:
imran Z wrote:
ajaaja wrote:Setting tayar untuk top-speed, aku rasa PR2 depan belakang BUKANLAH pilihan terbaik. Ini disebabkan struktur tayar PR2 yang agak keras di tengah dan tidak sesuai untuk tayar hadapan.

Motor akan gudik-gerudi pada kelajuan tinggi disebabkan masalah PR2 hadapan yang tidak grip.

Seeloknya setting untuk top-speed ialah tayar lembut di hadapan (mcm OEM Dunlop tu) agar lebih grip dan maybe PR2 di belakang - ikut pengalaman sekarang.

Kenyaataan di buat oleh Kangkang Motors dan disokong oleh aku...


tak jugak ajajaa...aku pernah pakai PR2 kat er6 aku dulu..rembat sampai 210KM tak rasa glelong pon...


er6 dulu takde tong kuning bro .... :lol: :lol:


Motor aku melelong masa speed laju sikit tu masa tanpa box...Ada box ni kurang la sikit pulak rasanya.

Rasanya si Kang-kang ni jual tayar problem lah..., sebab tu murah kot.

Hari tu dah dekat setengah jam dia test ride - dengan box dan tanpa box. Hasilnya memang bergoyang. Conlcusionnya Kang-kang salahkan tayar! Siap suruh tukar tayar lain lagi..

Susah nak cakap macam ni - :handgestures-thumbdown: :handgestures-thumbdown:
4717 Posts
Joined: Tue Apr 19, 2011 1:51 pm

Re: Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Postby ajaaja »

Post #56 Posted on Wed Feb 01, 2012 11:39 am
imran Z wrote:
ajaaja wrote:Setting tayar untuk top-speed, aku rasa PR2 depan belakang BUKANLAH pilihan terbaik. Ini disebabkan struktur tayar PR2 yang agak keras di tengah dan tidak sesuai untuk tayar hadapan.

Motor akan gudik-gerudi pada kelajuan tinggi disebabkan masalah PR2 hadapan yang tidak grip.

Seeloknya setting untuk top-speed ialah tayar lembut di hadapan (mcm OEM Dunlop tu) agar lebih grip dan maybe PR2 di belakang - ikut pengalaman sekarang.

Kenyaataan di buat oleh Kangkang Motors dan disokong oleh aku...


tak jugak ajajaa...aku pernah pakai PR2 kat er6 aku dulu..rembat sampai 210KM tak rasa glelong pon...


Dulu2 ko tukar tayar PR2 kat Kang0kang jugak ker?
4717 Posts
Joined: Tue Apr 19, 2011 1:51 pm

Re: Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Postby ajaaja »

Post #57 Posted on Wed Feb 01, 2012 12:26 pm
stakat ni bt23 depan n belakang ok..koner ala-ala rossi mcm ok sbb tepi lembut..sekali koner getah suda kua..tgh keras n rasa akan tahan lama..
4825 Posts
Joined: Thu Dec 29, 2011 10:33 am

Re: Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Postby cd »

Post #58 Posted on Wed Feb 01, 2012 1:21 pm
hehe.. no komen sebab tayar motor den baru pakai 4,200km.... :D
12291 Posts
Joined: Wed Dec 14, 2011 1:18 pm

Re: Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Postby iNul »

Post #59 Posted on Wed Feb 01, 2012 2:48 pm
ajaaja wrote:
imran Z wrote:tak jugak ajajaa...aku pernah pakai PR2 kat er6 aku dulu..rembat sampai 210KM tak rasa glelong pon...


Dulu2 ko tukar tayar PR2 kat Kang0kang jugak ker?


Aku mmg kangkang ler tempatnya, takde la pulak masalah tayar. Sepanjang aku pakai er6 to Versys (milage total now = 110,000 km for both bike) hanya tukar tayar kat moks je sekali iaitu tayar BT021. Lepas tu nak tukar sekali kat bikers pit stop tapi cakap, harga tayar naik dah pulaks!!!
11606 Posts
Joined: Tue Apr 19, 2011 9:47 am

Re: Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Postby karakking »

Post #60 Posted on Wed Feb 01, 2012 11:08 pm
menurut kelas mlm yang ustad buek utk den, tak do masalah... setakat nie tu yo yang dio sompek ajar den... :dance: :dance: :dance:
4841 Posts
Joined: Sat Aug 20, 2011 11:51 pm

Re: Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Postby zali168 »

Post #61 Posted on Wed Feb 01, 2012 11:56 pm
apo pun tyr samo joo cuma pastikan tyr tu bulat...kah kah kah
1897 Posts
Joined: Wed Apr 20, 2011 9:04 am

Re: Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Postby ustaz er6 »

Post #62 Posted on Thu Feb 02, 2012 1:40 am
ustaz er6 wrote:apo pun tyr samo joo cuma pastikan tyr tu bulat...kah kah kah


terjawab segalo persoalan... sebarih yo ustad jawab... :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling:
4841 Posts
Joined: Sat Aug 20, 2011 11:51 pm

Re: Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Postby zali168 »

Post #63 Posted on Thu Feb 02, 2012 10:04 am
ustaz er6 wrote:apo pun tyr samo joo cuma pastikan tyr tu bulat...kah kah kah


fungsi dia sama, daya tahan, kesedapan dan $$$ tu yang nak kita bezakan ... :think: :think:
11606 Posts
Joined: Tue Apr 19, 2011 9:47 am

Re: Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Postby karakking »

Post #64 Posted on Thu Feb 02, 2012 12:04 pm
karakking wrote:
purodoraibusutairu wrote:sifu PBs, kalau pakai tayar depan lain blkg lain, tapi just utk highway ride jer ok tak ? budget punya pasai nak masuk yang 2nd hand tapi lain2 la. depan metzeller m3, blkg bt020.. huhu


dua2 tayar nie tak pernah pakai, tapi aku selalu buat juga campur2 nie ... so far layan karak no hal la .... Aku buat bila tayar depan masih elok tp tayar bkg borak. Lepas tayar depan tu botak, aku tukar la ke jenis yang sama balik. Dah try (Bkg - Depan combo) BT021-Dunlop SportMax, BT021-PR2, PR-2-BT023, Dunlop-BT23. AngleST-Dunlop, Diablo strada - AngleST. Macam tu la lebih kuranggg ....


ok.. boleh jer.. bak kata ustaz, tayar sama bulat. boleh jer. huhu.

so smlm tukar 2nd hand member punya, depan metzeller m3, blkg bt020..
tapi rupanya depan profile rendah, 120/60.. std er6 120/70.. blkg still maintain sama. dah sikit menonggeng moto.. huhu. so far hi speed ok, corner lebih melipat lah.. handle response cepat!.. mebi mcm konsep tayar keta kot.. profile rendah, steering response lebih..
1245 Posts
Joined: Wed Apr 20, 2011 9:10 pm

Re: Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Postby purodoraibusutairu »

Post #65 Posted on Thu Feb 02, 2012 12:45 pm
layan SIC-org tanya saya-tyr pa ustaz pakai leper semcm jer -saya ckp dpn tyr asal dunlop dan blkg pr2....lyn klawang org tanya tyr pa pakai-tyr sama gak cuma skrg ni pakai dpn supercorsa dan blkg bt016....haha tu buktinya tyr tu sama jer bulat kan kan kan...hahaha...papun bak kata rizal daya thn,kesedapan,dan rm tu yang bezakan...kita yang ride kita yang rasa
1897 Posts
Joined: Wed Apr 20, 2011 9:04 am

Re: Tayar Motor mana yang Terbaik masa in

Postby ustaz er6 »